tiistai 16. helmikuuta 2016

Elävää Kuvaa: Inkun Päiväkirja

                       

Hommasin siskolle lahjaksi jenkkilästä kaikki Inkun Päiväkirjojen kolme kautta.
Siksipä tämä blogiteksti keskittyy inkkuutta tihkuvaan sarjaan Inkun Päiväkirja.

Inkun Päiväkirja on amerikkalainen animaatiosarja. Inkun Päiväkirjan on tuottanut animaatiostudio Klasky-Csupo ja inkkuja on esittänyt Nicklodeon kanava vuosina 2000-2003. Suomessa Inkkuja on esittänyt Yle (2003-2004).

Inkun Päiväkirjaa tehtiin kolme tuotantokautta. Suomessa näistä tuotantokausista on nähty vain ensimmäinen, joka on myös dubattu suomeksi. 

Inkun bestikset Tytti ja Maisa

Inkun Päiväkirja kertoo nimensä mukaan Inkusta, Tarkemmin sanottuna Inkeri Autiosta. Inkku käy Lucky Junior High nimistä koulua. Sarja seuraa Inkun ja tämän lähipiirin matkaa ylä-asteelta lukioon.

Inkku elää tavallista teinitytön arkea. Inkun äiti Oili on sairaanhoitaja ja pikkuveli Kalle on muuten vaan rasittava. Inkun bestikset ovat puhelias Tytti ja varautuneempi Maisa. Inkku on myös hyvää pataa koulun suosituimman tytön Oona Kauniston kanssa. Tästä ei Oonan suosittujen tyttöjen kerho ja varsinkaan Oonan paras ystävä Miranda pidä. Inkun kolmas bestis on naapurin poika Harri.

Roope ja Kalle roikkumassa


Oona Kaunisto laittaa riman korkealle

Inkun vanhemmat ovat eronneet. Inkun isä Joonas nähdään muutamassa jaksossa. Inkulla ja Joonaksella on läheiset välit. Pikkuveli Kalle on yhä katkera isälleen tämän jatkuvista poissaoloista.
Kallen paras kamu on Roope, joka on Inkun ystävän Tytin pikkuveli. 

Suomessa YLE on näyttänyt inkkuja ensimmäisen tuotantokauden. Muistan itse olleeni tavattoman pettynyt, kun Inkun päiväkirjat loppui yhtäkkiä.  Olen sitä mieltä, että YLE:n olisi kannattu kiinnittää enemmän huomiota sarjan kohderyhmään ja näyttämisaikaan. Itse olin juuri tuolloin Ylä-aste iässä ja otollinen Inkun katsoja. YLE kuitenkin näytti inkkuja arkiaamuisin yhdessä lastenohjelmien kanssa. Mikä oli aika typerää, koska sarja oli suunnattu teini-ikäisille ja teini-ikäiset olivat tietysti koulussa arkiaamuisin. Onneksi kaukoviisas siskoni älysi tallentaa suurimman osan ensimmäisen kauden jaksoista.

Muutama vuosi sitten, netissä surffatessani löysin YouTubesta myös kakkos- ja kolmos kauden. Voi sitä iloa, kun vihdoinkin sain tietää mitä hahmoille tapahtui.


Inkun päiväkirja on jenkeissä jo kulttianimaation maineessa. Harvemmin animaatioissa seurataan hahmojen kasvua ja kehitystä. Inkun Päiväkirja on myös hyvin todenmukainen kuvaus teinien elämästä, murrosiästä, ihastumisista ja suhteista vanhempiin.

Inkuissa hahmot vaihtavat hiustyyliä ja vaatteetkin ovat, joka jaksossa erilaisia. Mikä on myöskin harvinaista animaatiosarjassa. 

Inkun kirjoittama runo jaksossa And she was gone...


Inkuissa on käsitelty monivivahteisesti nuorten elämää. Jaksossa nimeltä And she was gone käsitellään nuorten masennusta. Juutalainen joulu jaksossa pohditaan perheen merkitystä. Kyseisessä jaksossa myös tapaamme Joonaksen ensimmäisen kerran. Jaksossa fast reputation Inkku yrittää muuttaa imagoaan kiltistä tytöstä rajummaksi menemällä lukiolaisten bileisiin. Jaksossa uima-allas bileet käsitellään huumorin kautta murrosiän kehon muutoksia. Oona joutuu hankaluuksiin lukion ilkeiden sivuponnari-tyttöjen kanssa. Kostoksi nämä aikovat pudottaa Oonalta bikinit pois uima-allas bileissä. Asiaa ei paranna se, että Oona on lisännyt kuplamuovia suurentaakseen rintavarustustaan. Onneksi Inkku ystävineen pelastavat Oonan maineen.


Oona Kaunisto, Miranda Åhlberg ja Mipsi Mipsala

Inkuissa käsitellään myös klikkejä ja koulumaailman kastijärjestelmää tavalla, joka on riipaisevan todenmukainen, silti lämmöllä kerrottu. Inkku tahtoisi olla suosittu, mutta tavallaan hän myös kammoaa ajatusta suosittuna olemisesta. Tytti ei muuta tahdokkaan kuin olla suosittu. Lukioon mentäessä Tytti pääseekin kovan työn kautta cheerleaderiksi. Maisa ei ole ikinä suosiosta välittänyt. Hän on porukan nörttimäisin, mutta samalla myös itsevarmin hahmo. Tämä näkyy erityisesti jaksossa Pieni Hyljetyttö.

Varsinkin sarjan kolmannella kaudella tyttöjen välinen ystävyys on lujilla, kun jokainen alkaa etsimään omaa juttuaan. Ystävyys kuitenkin säilyy vaikka bestisperinteet muuttuvat.

Harri ja Inkku jaksosta Sinä ja sinun aivolisäkkeesi

Inkun naapurinpoika bestis Harri ei ole myöskään kovin korkealla suosittujen asteikolla. Harrilla on isot oikomisraudat suussaan, asiaa ei myöskään paranna se, että Harrin isoveri on lukion coolein jätkä.

Toisella tuotantokaudella Harrin status koulutovereiden silmissä paranee, kun raudat poistetaan. Myöhemmin Harri liittyy jalkapallojoukkueeseen ja hänestä tulee yhä suositumpi. Suosio tekee Harrista myös epämiellyttävämmän hahmon. Onneksi sarjan loppua kohden Harri alkaa ymmärtää, ettei suosio ole kaikki kaikessa.

Todenmukaisia ovat myös Inkun Päiväkirjan aikuiset. Oililla ja Inkulla on kadehdittavan hyvät välit. Tytin ja Roopen äiti Johanna Piispa antaa Oilille harmaita hiuksia. Nämä kaksi hahmoa ovatkin hyvin erilaisia Oili on rento ja huumorintajuinen, Johanna on pomottava ja arvosteleva. Maisan vanhemmat taas ovat psykologeja, mutta eivät ymmärrä tytärtään kovinkaan hyvin. Kauniston perhe on hyvin varakas (Oonalla on muunmuassa kehuja antava vaatekaappi, sekä oma cat-walk). Oonalla on isä, äiti ja pikkuvanha pikkuveli Eikka. Yksi mielestäni surullisimmista kohtauksista oli Kaunistojen perheillallinen, jonne Inkku oli kutsuttu. Oonan isä oli paikalla videopuhelimen kautta, koska hän on jatkuvasti yritysmatkoilla. Vanha sanonta pitää paikkansa rahalla ei saa kaikkea.
Kun näemme millaisista perheistä hahmot tulevat ymmärrämme myös heidän luonnettaan paremmin.

Kalle, Roope ja purkitetut nielurisat

Kallen päämaja on tyhjillään oleva koirankoppi. Kalle rakastaa kaikkea kummallista ja erikoista. Hänellä on hyvin kokeellinen lähestymistapa tutkia maailmaa. Kallella on kokonainen oma maailma koirankoppiin rakennettuana. Siellä on suoritettu monimutkaisia muumiokäden leikkauksia, seinillä on hyllyt täynnä hyytelöityjä ötököitä, maitohampaita, sappikiviä ja silmämuna.

Inkun Päiväkirjassa seurataan Inkkua Ylä-asteelta aina lukion päättäjäisiin

Klasky-Csupo animaatiostudio tunnetaan Suomessa varmaan parhaiten Ipanat animaatiosta. Inkun Päiväkirjan hahmot ovat karikatyyrimaisia. Päät ovat isot, joillain hahmoilla on pienet silmät ja iso nenä ja, toisilla pieni nenä ja isot silmät. Inkun Päiväkirja on hyvin värikäs animaatio, mutta värikkyys ei ole missään vaiheessa häiritsevää. Päähenkilö Inkku erottuu punaisilla kutreillaan. On myös hauska seurata miten hahmot kasvavat ja kehittyvät. 

Yksi syy siihen miksi itse pidän kovasti Inkun päiväkirjasta on sen visuaalisuus. Vaikka hahmot ovat aika yksinkertaistettuja vaatteet, kampaukset ja miljööt ovat täynnä yksityiskohtia, jotka monesti vielä lisäävät syvyyttä hahmoihin. Esimerkiksi Inkun huoneen hylly  on täynnä leikkiponeja. Poni kuvio toistuu myös Inkun sänkypeitossa ja Inkun huoneen seinillä on jäätelökuvioinen tapetti. Kaikki tämä kertoo hahmosta paljon. Maisan huone taasen on hyvin itämaistyylisesti sisustettu.Inkun päivkirja on hyvin elämänmakuinen sarja. Siinä käsitellään vaikeitakin asiota huumorilla ja lämmöllä. Inkun päiväkirjoista löytyy katsojalle aina jotain uutta ja samaistuttavaa. Kaikkien hahmojen kasvu ja käytös ei aina tunnu miellyttävältä, se on kuitenkin hyvin todenmukaista, koska varhaismurkusta aikuiseksi kasvaminen on jatkuvaa muutosta. 

Ensimmäisen kauden suomennus on hyvin tehty. Hahmoihin on huomattavasti helpompi samaistua, kun nimetkin on muutettu perisuomalaisiksi. 

Inkeri Autio (Inkku) = Ginger Foutley
Kalle Autio = Carl Foutley
Oili Autio = Lois Foutley
Joonas Autio = Jonas Foutley

Tytti Piispa = Dodie Bishop
Robert "Roope" Piispa = Robert Joseph "Hoodsie" Bishop
Johanna Piispa = Joann Bishop

Maisa Saukko = Macie Lightfood
Harri Paatero = Darren Patterson
Oona Kaunisto = Courtney Gripling
Eikka Kaunisto = Blake Gripling
Miranda Åhlberg = Miranda Killgallen
Mipsi Mipsala = Mipsy Mipsen

Sarjan käännöstyö on paikoitellen hyvin oivaltavaa. Uima-allasbileet jaksossa Kalle yrittää tilata Einsteinin DNA:ta koulun tiedeprojektiin. Einsteinin DNA on kuitenkin loppuun myyty ja hänelle tarjotaan Nixonin DNA:ta. Suomiversiosa Nixonin DNA on muutettu Kekkosen DNA:ksi.

Harmi, kun sarjaa ei ainakaa vielä näillä näkymin ole YLE uusimassa, eikä ensimmäistä kautta ole vielä ilmestynyt suomeksi dvd:nä.

YouTubesta löytyy kuitenkin kaikki kolme kautta englanniksi.

                                       
                                                As told by ginger Episode Right stuff10 kommenttia:

 1. Tuskin haluan jonkun Kekkosen dnata sen sijaan! :D Inkut on niiin Inkkuutta! Ite tykkään myös Kallen jja Inkun sisaruudesta, se on realistinen, välillä täynnä tappeluita ja välillä toisen puolustusta. Onko muuten noissa kahessa muussa tuotantokaudessa mainintaa Monsterista, tästä Kallen koirasta joka mainitaan kesäleirijaksoissa ja jonka kopissa Kalle ja Roope aina aikaansa viettävät. Roopenkin nimi on suomessa Robert, mutta vain Kalle käyttää siitä lyhennettä Roope. Ja vaikka Inkkuki haluu illa suosittu, niin yhessä jaksossa, jossa hän on "vara-Oona" hän sanoo ettei halua olla snobi, toisin kuin oikea Oona joka on snobi ja ylpeä siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En halua spoilata liikaa, mutta monsteri tekee comebackin sarjan kolmannella tuotantokaudella! Niinhän se oli Roopen nimi oli suomeksikin Robert (pitää korjata). "Vara-Oona" jaksossa Inkku pääsee kokeilemaan suosittuna olemista. Vähän samaan tapaan mitä Tytti "täi-ongelmia" jaksossa.

   Poista
 2. Itsekin tuli tätä katsotua mutta muistikuvat ovat meikälikalla aika vähäiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli Tv Tropes-sivulta lukaistua että sarjan tekijöillä oli mielessa paljastaa Oona lesboksi ja tämä oli kertonut Inkulle rakastavansa tätä (Inkku olisi kertonut ettei ole kiinnostunut Oonasta sillälailla) mutta Nickelodeonin johtopoppoo ei suostunut.

   Poista
  2. Välillä "homotutkani" aisti Oonassa lesbo-viboja. En ole kyllä yllättynyt, että Nicklodeonissa on tykätty asiasta kyttyrää. Oonan hahmossa itselle silmiinpistävintä on Oonan yksinäisyys. Hän kadehtii Inkkua, kun hänellä on aina Tytti ja Maisa rinnalla. Miranda ja muu poppoo voivat hylätä Oonan ja siirtyä palvomaan seuraava suosittua tyttöä.

   Poista
  3. Legend of Korrankin (sekin Nickelodeonin sarja) finaalijaksossakin muodostuva naisparikin joutui vain tyyntymään pitämään toisiaan kädestä kun taas esiosasarja Avatar the Last Airbenderissa heteropari pääsi suutelemaan.

   Cartoon Networkin sarjoissa on kivasti otettu enemmän edistysaskeleita homo- ja lesboparien kanssa kun Disneyllä ja varsinkin Nickelodeonilla.

   Poista
  4. Se on Amerikka konservatiivisten tv-studioiden luvattu maa. Kun katsoin tuon viimeisen Inkku-kauden ympyrä sulkeutui Inkun ja Inkun lähipiirin kohdalla, mutta Oonan tarina jäi aika avoimeksi. Olisikohan se, sitten johtunut juuri tästä, ettei hahmoa saanut kuvata lesboksi, joten käsikirjoitus keskittyi Inkkuun.

   Poista
  5. Vähän harmillista, koska Oona on tosi hieno hahmo.

   Poista
  6. Itse asiassa ilmeisesti tuo juttu Oonan lesboudesta on urbaanijuttua, anteeksi kun en tarkistanut asiaa paremmin.

   YouTube-kanava Old School Lanella on nyt käynnissä We're In Between-niminen podcast jossa joka viikko puhutaan sarjan jaksoista. Podcastista myös kuulee erikoisvieraina sarjan tekijöitä. Suositelen kernaasti.

   Poista
  7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista